Mennesker med en psykisk lidelse, pårørende og andre skal kunne ringe efter akut psykiatrisk hjælp på en helt ny telefonlinje.

Det vil regeringen gøre muligt som en del af sit kommende finanslovsudspil, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til TV 2.

– Det betyder, at mennesker, der er i akut krise og har en psykisk lidelse, også har et sted at ringe hen døgnet rundt, når man har desperat behov for hjælp.

– Ligesom ingen af os er i tvivl om, at vi skal ringe 112, hvis nogen får et hjertestop eller er med i et trafikuheld, så må der heller ikke være tvivl om, at hvis man er i en akut situation med en psykisk lidelse, hvor det så er, man skal henvende sig, siger hun.

Akuttelefonen skal være åben døgnet rundt hver dag, oplyser Sophie Løhde til Politiken.

Eksempler på forgæves opkald

Sidste år anbefalede Sundhedsstyrelsen at lave et forsøg med en såkaldt ”borgerrettet psykiatrisk telefonlinje”. Og diskussionen om en national akuttelefon tog yderligere til, efter at gerningsmanden bag Fields-skyderiet sidste år fortalte i retten, at han kort inden skyderiet forgæves havde forsøgt at komme igennem til en kriselinje.

Sophie Løhde påpeger, at der er set flere eksempler på mennesker, der har ringet forgæves til psykiatritelefoner. Men det skal være slut nu:

– Jeg er stolt af, at vi nu som den første regering nogensinde leverer et markant og reelt løft til psykiatrien, så vi kan få en fuld og helt finansieret tiårsplan for psykiatrien, siger hun.

Regeringen foreslår nemlig også at tilføre ekstra milliarder til psykiatrien på finansloven. Frem mod 2030 vil regeringen øge bevillingen til psykiatrien med i alt 3,2 milliarder kroner startende med en halv milliard næste år.

Pengene blev også nævnt i SVM-regeringens regeringsgrundlag men udmøntes altså i finansloven.

Tager man de første år i 2020’erne med, vil der frem til 2030 være tale om et løft på 4,3 milliarder kroner, oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet ifølge Politiken.

Udspillet til finansloven skal sikre, at der de kommende år er penge nok til at løse de mange problemer, psykiatrien døjer med – blandt andet skal nogle af pengene gå til en forebyggende indsats mod selvmord, fortæller sundhedsministeren til TV 2.

Mange muligheder skaber forvirring

Pårørende og sindslidendes foreninger glædes over pengene, men giver ikke umiddelbart stor opbakning til en ny akuttelefon for personer med psykisk sygdom.

Jane Alrø Sørensen, generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, så hellere, at regeringen styrkede 112 og den akutte psykiatriske hjælp der, for jo færre numre man skal ringe til, jo bedre.

– Jeg synes, at det er helt afgørende, at vi bruger de allerede eksisterende akutfunktioner i vores sundhedsvæsen. Lad os styrke den indgang, vi allerede har: ring 112, uanset om du har ondt i kroppen eller ondt i sjælen, siger hun.

Et nyt system vil blot skabe forvirring, lyder det. Men en styrkelse kræver mere kapacitet i akutte funktioner og fagligt dygtigere sundhedspersoner bag telefonen, siger Jane Alrø Sørensen.

– Det er en kendsgerning, at personer med psykisk sygdom får dårligere hjælp i 112 end fysisk syge på nuværende tidspunkt. Personalet skal være uddannet i også at tale med psykisk syge personer, så de kan give de rigtige råd og samtidig råde over ressourcer, så de kan tilbyde hjælpen – for det er den helt store udfordring i dag.

Landsformanden i foreningen Sind, Mia Kristina Hansen, tvivler også på, at en ny telefonlinje er det rette. Samtidig frygter hun, at de bevilgede penge i den kommende finanslov ikke rækker.

– Når personer med psykisk sygdom bliver udskrevet, skal der også være hjælp – enten i eget hjem eller på et bosted, så det at leve et almindeligt liv bliver muligt, selvom man har en psykisk sygdom. Det kan være en periode eller resten af livet, men alle har brug for livsmuligheder og fællesskaber, siger Mia Kristina Hansen.

”Stop med at stigmatisere”

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Mette Thiesen, er enig i kritikken.

– Nu må det stoppe, at man adskiller mennesker med psykiske sygdomme fra det somatiske område og stigmatiserer dem i den grad. Lad os nu få én samlet indgang, uanset om man er syg i sindet eller i kroppen. Det skal selvfølgelig være den samme behandling, man får. Det er helt naturligt, at det skal gå gennem 112, siger hun til TV 2.

Omvendt er Enhedslisten overvejende positiv for regeringens model med at oprette en national psykiatrisk akuttelefon.

– Det er afgørende, at vi får en akutlinje, hvor den faglige ekspertise er til stede, og hvor der er tilbud, der kan henvises til efterfølgende, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

Men han er åben for at se på foreningerne Sind og Bedre Psykiatris forslag om at styrke den akutte psykiatriske hjælp over 112, så man ikke får for mange indgange til hjælp.

Det samme er indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V):

– Det vigtige er, at vi sikrer målet: at mennesker, der står i en akut situation med en psykisk lidelse, ved, hvor de skal henvende sig og ikke bare er overladt til en telefonsvarer, som vi har set flere eksempler på hos mennesker, der har haft desperat behov for hjælp, siger hun.

Regeringen vil nu tale med regionerne om, hvordan en akut psykiatrisk telefonlinje kan etableres.